Min absoluta favorit är den gravlaxpaj som brukar skapas i samband med att jag tillskansat mig en bit av P-Os hemgravade lax. Huruvida laxen är kravmärkt och odlad törs jag inte svara på men god är i allafall pajen.
Quiche Suèdoise 6 portioner
Pajdeg:
150 g smör
3,5 dl fullkornsdinkelmjöl eller annat favoritmjöl
2 msk matlagningsgrädde
Kör ihop alla ingredienser och låt degen vila i kylen en stund
Fyllning:
1 gul lök
200 g gravad lax (jag brukar behålla alla kryddor på, som krossade vitpepparkorn och dill)
2 dl ekologisk mjölk
1 dl matlagningsgrädde
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost (jag hade en påse i frysen, oklart vad men jag tror det var prästost, det går lika bra med västerbotten ...)
1 tsk salt
mald vitpeppar
Skiva löken tunt och stek den genomskinlig i en panna
Ta bort skinnet från den gravade laxen och skär den i kvadratcentimeterstora bitar
Blanda ägg, mjölk och matlagningsgrädde, salta och peppra
Tryck ut pajdegen i en pajform eller springform
Fyll formen med löken, laxen, osten och eventuell extra dill
Häll över äggstanningen
Grädda i ugn på 225 grader i ca 30 minuter
Servera med grönsallad eller en tomatsallad eller andra favoritgrönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar