Eventuellt världens enklaste men alltid oslagbart gott till
lammstek eller bara kött i allmänhet.
Dessutom kan jag numer göra storkok på sås...min nya kyl/frys har äntligen kommit med 118 lyckliga liter som väntar på att fyllas. Sagt och gjort.
Kantarellsås 4 portioner
1,5 dl färsk rensad svamp
eller motsvarande mängd torkad och uppblött
eller 1 burk konserverade
1 liten gul lök - hackad
3 dl mellangrädde
2 msk mellanmjölk
2 tsk lingonsylt eller blåbärssylt
2 tsk grönsaksbuljong
soja
paprikakrydda
malen vitpeppar
smör
Fräs svampen i smör och häll på paprikakryddan för att förstärka svampsmaken ytterligare. Blanda ned den finhackade löken och låt allt fräsa på medelhög värme tills svampen "poppar"
Häll i grädden, buljongen och sylten. Låt koka samman i ca 10 minuter.
Om såsen känns för gräddig eller för salt, tillsätt lite mellanmjölk. Smaka av med nymald vitpeppar och lite soja för att få en mörkare färg.
Om du gillar lite tjockare sås, red av den med brun Maizenaredning, då kan även glutenintoleranta äta den.