onsdag 28 november 2007

Julgott del 1

Frosseriets högtid närmar sig och jag vill smaka mig igenom julens alla kryddor och smaker.

Kikade lite i skafferiet och fann till min förtjusning att jag hade ingredienser att prova något nytt juligt och till och med lite ekologiskt.

Pepparkaksskorpor
1 dl sötmandlar
1,5 dl socker
2 ägg
100 g smör
1, 5 tsk bakpulver
4,5 dl ekologiskt dinkelmjöl (funkar lika bra med vetemjöl men det här var kul!)
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk malen nejlika




Smält smöret i en kastrull tillsammans med kryddorna
Rör ned äggen, ett i taget
Blanda mjöl, socker, bakpulver, kryddor och mandlar i en bunke
Blanda samman äggsmet och mjöl/nötblandning till kladdig deg/smet
Forma den, med hjälp av lite mer mjöl, till tre längder på en bakplåt
Grädda längderna i mitt i ugnen i 25 minuter i 175 grader
Ta ut längderna och sänk ugnen till 125 grader (min galna gasugn går bara ner till 150?!)
Skär omedelbart längderna i bitar på diagonalen och vänd upp dem på snittytan
Låt torka i ugnen i ca 10 minter och stäng sedan av ugnen och låt dem torka på eftervärme