måndag 29 oktober 2007

Lammstek som långkok

Läste just en artikel om att långkok är den nya snabbmaten och kan inte annat än hålla med.

Stek är den absolut bästa snabbmaten, den kan förberedas långt i förväg, sköter sig själv och kan ätas både varm och kall. Med eller utan sås och till valfritt tillbehör...risotto, potatis, risoni, sallad etc.

Lammstek 5-6 personer
En lammstek ca 2 kg med ben, låt fettkappan sitta kvar men skär/klipp bort körtlarna
Torkade franska örter
Ett lagerblad
3 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Mortla örter och lagerblad tillsammans med salt och peppar. Gnid in örter och den pressade vitlöken i köttet.

Lägg lammsteken i en form med fettkappan uppåt och sätt in i varm ugn 150 grader.

Ta en långpromenad, ca 1 1/2 timme. När du kommer in igen är steken klar.

Låt vila i folie medan du gör i ordning tillbehören. Sila av fettet ur skyn när den har svalnat. Servera med bara sky eller gör en gräddsås med skyn.

Inga kommentarer: