söndag 21 oktober 2007

Jewish/Jerusalem artichoke

eller jordärtskocka är en förträfflig rot (och en gömd juvel) som finns i butikerna så här års. Lite pilligt att skala men inte värre än att nasa färskpotatis på sommaren...det är väl värt det.

Det här receptet kom jag på någonstans på försommaren och det är svinenkelt och gott. Tryffeln kan ersättas med svarta trumpetensvamp (behöver fräsas något i smör först) eller annan tryffelartad svamp.



Jordärtskockssoppa med svart/gråtryffel

2 msk smör
3 jordärtskockor i storleken som 3 stora potatisar, grovt tärnade
4 schalottenlökar i halvor
4 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong
1 tsk cognac
1,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk hackad tryffel

förberedelser:
Skala jordärtskockorna och schalottenlökarna.
Dela lökarna i halvor
Dela jordärtskockorna i ca 2 kubikcm stora bitar
Finhacka en bit tryffel
Smält fettet i en stor katrull

När fettet tystnat fräs försiktigt lök och jordärtskockor
Häll i vatten, buljong och cognac
Koka tills jordärtskockorna mjuknat
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare
Runda av smaken med matlagningsgrädde
Lägg i tryffeln
Smaka av med salt och peppar.

Avnjuts med parmesanflarn.

Inga kommentarer: