måndag 1 oktober 2007

Chokladfondant - enkel

Brorsans födelsedag firades med familjen i helgen och god mat och gott vin serverades.

Förrätt; lax på kavring med turkisk yoghurt och hjortron (finns under förrätter) och en rosécava.

Varmrätt; helstekt älginnanlår med kantarellsås och ugnsrostade grönsaker. Till detta dracks en Bourgogne (ren pinot noir) och en Chateau neuf du Pape (med övervägande pinot noir)

Och så desserten

Chokladfondant 8 pers

5 ägg
5 äggulor
1,5 dl socker
1/2 dl vetemjöl
250 mörk choklad
250 g smör

lite smält smör och kakao




förberedelser
smöra 8 jättestora muffinsformar och kakaoa dem på insidan

smält choklad och smör i vattenbad

vispa ihop ägg, äggulor och socker, inte luftigt
blanda försiktigt ned äggen i smör/chokladsmeten
vispa ned vetemjölet och vispa tills klumparna försvinner

häll upp smeten i muffinsformarna, de ska vara ¾ fyllda kyl formarna i 30 minuter
grädda dem i 180 grader i 11 minuter. det ska vara en liten grop i mitten.

servera med björnbär eller hallon och vaniljglass

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ylva!


Måste göra en rättelse pga min dåliga vinkunskap.
Chateau Mont Redon 1999 innerhåller: 40% Grenache, 20% De Clariettes, 25% Bourboulencs och 10% Roussannes.

Sol här idag.

Hälsningar P O Mor hälsar.

Anonym sa...

Åååå, favvisarna! Kan man känna "fantom-smak"? (Jfr fantom-smärta i amputerad kroppsdel...) I så fall är det det jag gör.