söndag 28 oktober 2007

Creme Ninon med mor och dotterhelg

En riktig mor och dotterhelg har just avnjutits. Fyra mat och vingalna damer har ätit och druckit gott...

Excesserna inleddes med supé vid 11-rycket då mamman från Göteborg, dottern från Sundsvall och dottern från Stockholm (jag) anlände till mamman från Östersund ute på landet.

Mamman hade förberett en utsökt soppa - min absoluta favorit! Detta är alltså hennes recept...

Creme Ninon 5-6 personer
2 pkt frysta gröna ärtor à 250g
1 msk smör
1 liten gul lök
1/2 liten morot
1/2 tsk salvia
1/2 tsk timjan
1/2 lagerblad
1 tsk salt
6 dl köttbuljong
1 msk kinesisk soja
1 dl torr sherry (ex Amontillado pale dry)
1 tsk pressad citron

redning: 2 tsk maizena och 2 msk sherry (Kan uteslutas)

1/2 dl vispad grädde


Tina ärtorna. Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt ärtor, morot, kryddor och salt. Fyll på med vatten så att grönsakerna precis täcks. Låt sjuda under lock i 30 minuter.

Koka upp buljongen, smaksätt med sherry och soja, tillsätt gärna en extra buljongtärning.

Ta bort lagerbladet, häll av och spara kokspadet. Mixa grönsakerna, tillsammans med lite kokspad, till en slät soppa i en matberedare eller med en mixerstav.

Blanda kokspad, mixad soppa och buljong, låt koka upp. Smaka av med citronsaft och salt. Tillsätt redning i fin stråle under vispning.

Vispa grädden till ett skum.

Hetta upp soppan och fyll en värmd terrin. Rör försiktigt ned grädden så att soppan blir vitstrimmig. Öppna en flaska mousserande vitt vin eller champagne. Häll lite i soppan och servera omedelbart i varma tallrikar.

Vinet dricks till soppan som gärna kan avnjutas med ett surdegsbröd och några skivor Comté.

Inga kommentarer: