onsdag 18 november 2009

Ratatouillecrumble

Sjukt svårt att stava men lätt att laga. Fantastiskt gott tillbehör till grillat kött eller så här års, stek.
Kan ätas för sig själv som vegetarisk rätt.

Crumble à la ratatouille 4 portioner

Ratatouillen
olivolja
3 schalottenlökar, grovt hackade
2 krossade vitlöksklyftor, slarvigt hackade
1 liten tärnad aubergine
1 röd paprika, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 stor zucchini, tärnad
4 tomater, urkärnade och tärnade
Färsk timjan och rosmarin, hackad alternativvt Herbes de provence
Havssalt eller grovsalt

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull.
Fräs schalottenlöken och vitlöken tills den är genomskinlig.
Lägg i auberginen och paprikan, fräs tillsammans tills paprikan är mjuk.
Lägg i tomater, zucchini och örterna och lite salt, försiktigt här - crumblen innehåller salta komponenter.
Låt koka i 10-15 minuter
Häll över i en ugnsfast form

Medan Ratatouillen kokar kan du förbereda crumblen/toppingen/smuldegen

Crumble
50 g smör
1, 5 dl bovetemjöl (naturligt glutenfri)
2 dl riven Västerbottenost eller parmesan
1 dl torrostade pinjenötter
nymalen svartpeppar

Torrosta pinjenötterna i en panna tills den nötiga doften börja sprida sig och nötterna fått lite färg.
Riv osten ganska grovt
Blanda smör och mjöl till en smuldeg med fingrarna eller en gaffel
Blanda ned ost och pinjenötterna i smuldegen
Riv ett par varv med pepparkvarnen

Fördela crumblen över ratatouillen i den ugnsfasta formen.
Gratinera i ugnen i ungefär 30 minuter eller tills crumblen ser krispig ut.

Servera direkt eller ljummen, om ratatouillen förberetts kan hela rasket behöva längre tid i ugnen.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Det här låter verkligen som smafsel!
Tycker fröken Dill