onsdag 18 november 2009

Trattkantareller och viltfärsbiffar

I ett anfall av hushållning skåpade jag åt mig 5 kg trattkantareller...kan vara bra att ha + "du får ett bra pris" på Norrmalmstorg. Allt gott, torkprocessen på diverse dagstidningar tog en vecka och det går lika bra att göra i ugnen.

Jag kan i alla fall varmt rekommendera att mortla trattisarna tillsammans med salt, peppar, rosmarin och lite paprikakrydda innan du lägger ned kryddblandningen i lite grädde, ägg och boveteflingor...för att sedan skapa de godaste viltfärsbiffar du smakat!

Det klassiska receptet:

Viltfärsbiffar
500 g viltfärs (hjort, ren eller älg)
1 dl grädde
0,5 dl boveteflingor eller havregryn eller havrekli
1 färskt ägg
1 dl torkade trattkantareller (det blir ungefär en matsked när de är färdigmortlade)
torkad rosmarin
paprikapulver, eventuellt
havssalt eller grovsalt
peppar

Blanda ihop "smeten" och låt den stå och dra lite.
Blanda färs och smeten, smaka av (ja, det är godare än råbiff - tro det eller ej!)
Forma biffar och stek på medelhög värme i smör
Lägg över biffarna allt eftersom de fått en stekyta i en ugnsfast form
När alla biffar är klara, sätt in dem i ugnen på 170 grader och låt dem eftersteka i 20 minuter.

Gör en skysås eller en gräddsås av all smak som finns kvar i stekpannan.
Bered den separat eller häll den över biffarna som får puttra i såsen i ugnen.

Härligt, kan serveras till vad som helst men gärna ugnsrostade höstgrönsaker eller potatismos med västerbottenost och goda gröna ångkokta grönsaker.

6 kommentarer:

helena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
helena sa...

Mums så gott de lät!

Emmas Kök sa...

Det låter väldigt gott!

Ylva sa...

Tackar, det är bara att prova till helgen!

Jag ska på höstens sista, riktiga, svampjakt på lördag :-)

Daniella - BakeCake sa...

Hej!
God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
Ha det bäst!
Kram Daniella.

Ylva sa...

Tack för de glada kommentarerna, jag uppskattar dem verkligen och kikar in på era bloggar för att se vad ni hittat på!