onsdag 27 januari 2010

Mandelpotatisgratäng med trattkantareller

Till helgen bär det av till fjälls och starka skidåkare behöver stek och potatisgratäng efter en dag i backen. Det här receptet är vid det här laget väl beprövat och en återkommande succé. Citat från i höstas "jag har fantomsmärtor efter gratängen..."

Mandelpotatisgratäng med Trattkantareller
8-10 portioner

2 kg mandelpotatis
1 kvarts rotselleri eller en palsternacka
3 klyftor vitlök
8 dl matlagnings- eller vispgrädde
1,5 msk kycklingfond eller en tärning kycklingbuljong
1 knippe färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 msk havssalt
några varv svartpeppar
1 dl torkade hela trattkantareller eller 2-300g gula kantareller
ev lite paprikapulver för att framhäva kantarellsmaken
smör
2 dl riven västerbottenost

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och tärna mandelpotatis och rotselleri eller palsternacka (rotfrukter mörknar snabbt och får en gummiartad yta om de ligger framme skalade. Lägg därför rotfrukter i kallt vatten i väntan på nästa moment).
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med ett knivblad och hacka sedan fint.
Hacka knippet med färsk timjan.

Koka upp grädde, fond, hackad timjan, svartpeppar och salt i en tjockbottnad kastrull.
Lägg i potatis, rotselleri eller palsternacka tillsammans med vitlöken i den kokande grädden. Om du använder torkade trattkantareller lägg i dem också.
Låt sjuda i 10 minuter, mandelpotatis blir genomkokt och går sönder snabbt. Rör försiktigt då och då så att grädden inte bränner fast.

Om du använder färska eller frysta kantareller, fräs dem tillsammans med en knisudd paprikapulver och lite smör, lägg i dem i potatisblandningen.
Riv västerbottenosten, blanda ned den i potatisblandningen.
Häll över allt i en form och låt gratinera i ugnen, ca 15 minuter, tills potatisen fått färg.

Servera med valfri stek eller grillat kött. Om du lagar stek i ugnen kan potatisen gratineras när steken vilar i folie. Smörslungade sockerärtor eller kokta morötter smakar fint till.

Smaklig spis!

2 kommentarer:

Din husmor på nätet sa...

Hej! vilken trevlig blogg tycker Din husmor på nätet. Inte slänga mat och laga äkta mat. Du har fått en award av mig på min blogg http://husmorlisa.blogspot.com.

Ylva sa...

Åh så Flott! Tackar tackar! Lovar att inom kort fylla på med mera närproducerat och långlagat :-)