tisdag 4 maj 2010

Torskrygg med Mango, Sparris och Bacon

Äntligen har sparrissäsongen börjat och den vita finns ÄNTLIGEN att få tag på och avnjutas med ett hav av hollandaise...

Men ett av mina nyårslöften var att laga mer fisk och häromdagen fann jag något som jag tror var torsk fiskad på ett helt ok sätt. Självklart går den gärna att byta ut mot annan vit fisk som gös eller pangasius eller annan, än så länge, mindre hotad fisk.

Mango i varmrätter får mig alltid att tänka på Sydafrika och det kryddrika köket med spännande kombinationer av kryddor, frukt och goda råvaror.

Torskrygg med Mango, Sparris och Bacon 2 portioner

2 bitar torskrygg
ca 2 dl frusen mango i kuber eller en hel färsk mango
2 knippen grön sparris eller en ask frusen på ca 200 gram
1/2 paket bacon eller ca 70 gram rökt sidfläsk
Lite tandoorikrydda (färdigköpt eller egenblandad)

Lämpligt är två olika stekpannor

Torka av fisken och strö över tandoorikryddan på ena sidan
Tärna bacon eller sidfläsk
Ta fram mangon ur frysen eller skala och tärna den färska
Skala den tjocka änden på sparrisen om den verkar träig och trist

Hetta upp en stekpanna och lägg i baconet
Koka upp hett vatten, exempelvis i en vattenkokare, lägg sparrisen i ett durkslag och slå kokande vatten över som ett slags förkok. Lägg över sparrisen i stekpannan med det nu knaperstekta baconet. Lägg i den tärnade mangon. Låt fräsa och rör om allteftersom.

Hetta upp olja i panna nummer två. Lägg i torsken med kryddsidan nedåt. Låt den brynas en stund så att fisken får färg, Vänd sedan på bitarna och stek i ytterligare 4-5 minuter på den andra sidan. Stektiden beror lite på tjockleken på fisken.

När fisken är klar är även sparris, mango och baconröran klar (stick en kniv i sparrisen för att se om den är genomstekt/kokt)

Lägg upp på varsin tallrik och förstärk eventuellt portionen med en tärnad mogen avokado som rörs ned i röran i sista stund eller med kokt råris, röd quinoa eller bulgur.

Bon appetit!

Inga kommentarer: