onsdag 20 februari 2008

Chokladkaka

...eller den klassiska kladdkakan. Vid en återförening med en gammal barndomsvän berättade hon att det var jag som lärt henne att baka hennes första kladdkaka och att hon använder receptet än. Det var 20 år sedan.

Det här går att variera med smaksättning i all oändlighet, riv i tonkaböna, lägg på ett lager tryffel, släng i lite sprit, byt ut sockret mot råsocker (då blir den lite gryning), byt ut mjölsorten, riv i apelsin, tillsätt vanilj osv.

Grunden är ändå densamma

Chokladfavorit
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao

ströbröd

Smält smöret
Vispa ägg och socker luftigt
Blanda ned mjöl och kakao i äggsmeten
Tillsätt försiktigt det smälta smöret
Bred ut smeten i en smörjd och bröad form

Grädda i 175 graders värme i 30-35 minuter

1 kommentar:

Anonym sa...

... hacka dajm och strö över, droppa i mintessäns, blanda i chokladbitar... som sagt, den går att alternera hur som helst, endast fantasin sätter gränser, enkelt, vansinnigt gott och fantastiskt smarrigt..... kan med fördel serveras med vaniljglass till.