torsdag 9 oktober 2008

Gulaschsoppa

Hösten har kommit och vinterns skidresa är bokad. För att komma i stämning och samtidigt njuta av säsongens grönsaker så blev det dags för en gulaschsoppa. Ska leta rätt på lite ompa ompa musik och kanske ett surdegsbröd till.

Det här är ett riktigt storkok och får puttra i två timmar, det tar ett tag men är värt besväret.

Gulaschsoppa 4-5 portioner
400 g högrev
1 röd paprika, tärnad
3 gula lökar, hackas
1 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor, pressade
1 msk torkade franska örter
5 msl paprikapulver
1 tsk malen kummin
4 potatisar, tärnade
2 morötter, tärnade
1 stor palsternacka, tärnad
2 liter vatten
4 tärningar oxbuljong
1 tsl sambal oelek
salt
peppar
en nypa socker
solrosolja

Tärna köttet och bryn det i omgångar i oljan. Häll ned den tärnade paprikan och den hackade löken och fräs lite till.

Häll i tomatpuré, vitlöken, örterna och kummin. Rör om.
Tillsätt morötterna, potatisen och palsternackan.
Häll över buljongen, antingen färdigblandad eller låt den blandas i grytan.
Släng i en skvätt sambal oelek, ett par varv med salt- och pepparkvarnen.
Låt soppan koka upp och sedan sjuda i 2 timmar. Smaka av med en nypa socker, salt och peppar.

Om soppan får stå till nästa dag hinner smakerna sätta sig ytterligare.
Serveras med gräddfil och finhackad persilja.

Inga kommentarer: