fredag 18 januari 2008

Quiche Suèdoise

Paj är härlig matlådemat som funkar fint att ta med till jobbet och kan snabbt värmas upp hemma utan att smaka skunk.

Min absoluta favorit är den gravlaxpaj som brukar skapas i samband med att jag tillskansat mig en bit av P-Os hemgravade lax. Huruvida laxen är kravmärkt och odlad törs jag inte svara på men god är i allafall pajen.

Quiche Suèdoise 6 portioner

Pajdeg:
150 g smör
3,5 dl fullkornsdinkelmjöl eller annat favoritmjöl
2 msk matlagningsgrädde

Kör ihop alla ingredienser och låt degen vila i kylen en stund

Fyllning:
1 gul lök
200 g gravad lax (jag brukar behålla alla kryddor på, som krossade vitpepparkorn och dill)
2 dl ekologisk mjölk
1 dl matlagningsgrädde
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost (jag hade en påse i frysen, oklart vad men jag tror det var prästost, det går lika bra med västerbotten ...)
1 tsk salt
mald vitpeppar



Skiva löken tunt och stek den genomskinlig i en panna
Ta bort skinnet från den gravade laxen och skär den i kvadratcentimeterstora bitar
Blanda ägg, mjölk och matlagningsgrädde, salta och peppra

Tryck ut pajdegen i en pajform eller springform
Fyll formen med löken, laxen, osten och eventuell extra dill
Häll över äggstanningen

Grädda i ugn på 225 grader i ca 30 minuter

Servera med grönsallad eller en tomatsallad eller andra favoritgrönsaker.