söndag 8 mars 2009

Blomkål

Vissa grönsaker är bara urruggiga och måste läras att ätas. Blomkål har varit en stående ofavorit även om den är nog så populär bland andra. Nåväl, dags att ta sig an utmaningen och göra det jag brukar göra när jag inte gillar konsistensen - mosa/krossa/mixa. Et Voilá!

En hysteriskt god blomkålspuré att servera med vad som helst men igår var det med de klassiska grönpepparbiffarna denna gång med hjortfärs och full fet grädde.

Blomkålspuré 3-4 portioner

Ett blomkålshuvud netto ca 500g
2 mandelpotatisar
2 dl ekologisk mellanmjölk
1 dl ekologisk grädde
en nypa havssalt
några varv peppar
riven muskot

Skala och grovhacka blomkålen, skala och tärna potatisarna.
Ös ner allt i en 2 literkastrull, häll på mjölken, grädden, salt och kryddor.
Låt sjuda i 15 minuter, vätskan ska ha reducerats till ungefär hälften.
Sila av vätskan som allt kokat i, spara i separat kärl.
Mixa blomkålen och potatisarna till en puré. Om den är för stampig kan du späda den med lite av den kvarvarande vätskan tills den får rätt konsistens. Smaka av och servera!

Om du förbereder purén så går det utmärkt att värma på.
Spadet eller mjölk- och gräddblandningen har jag sparat till idag och kommer tillsammans med buljong att utgöra grunden för en linssoppa.

Inga kommentarer: