söndag 8 mars 2009

Tarte Tatin

Mina vinteräpplen på balkongen kommer snart inse att det är vår så de sista Ingrid Marie strök med i gårdagens dessertmakande.

En riktig klassiker med lite finlir och enkel avslutning.

Tarte Tatin 4 personer
8 små Ingrid Marie eller 4 vanliga äpplen
1 dl socker
2 matskedar vatten
50 gram smör
Ett ark smördeg

Skala och klyfta äpplena, täck över dem om du inte vill att de ska ta färg.
Ta en tjockbottnad kastrull eller sauteuse, har du en gjutjärnspanna med höga kanter kan du göra allt i denna inklusive gräddning.

Häll socker och vatten i pannan. Låt socker och vattnet koka samman till en sirap och bubbla långsamt. Snart börjar blandningen karamellisera sig. Sväng då pannan lite i en cirkelrörelse och ställ tillbaka den. Rör inte med något som helst verktyg - då bildas kristaller och du får börja om.

Så småningom börjar karamellen mörkna till en gyllenbrun färg. Dra den då från värmen. Blanda i smöret och rör med en träslev (ja, nu går det bra att röra) tills smöret har smält. Blandningen kommer att spotta och fräsa lite men det är helt ok. Lägg i äpplena i karamellen och låt koka med i 3-4 minuter.

Lägg över äpplena eller häll över hela blandningen i en form där du kan arrangera äpplena i ett tjusigt mönster eller låt de ligga lite huller om buller. Äpplena är tokvarma eftersom de har kokat i socker så använd en tång eller något verktyg så att du inte bränner fingrarna av dig.

Om du förbereder så här långt kan du ställa undan äpplena att svalna i ett skafferi men inte så kallt som i en kyl. Lägg inte på smördegen om du inte ska grädda på en gång.

Kavla ut smördegen till lämpligt format och lägg som ett täcke över äppel- och karamellblandningen. Stoppa om äpplena som om de vore en person hela vägen runt, på så sätt får du en fin kant senare.

Grädda i 25-30 minuter eller tills locket är brunt och frasigt i 175 grader .
Ta ut kakan och låt den vila i 5 minuter och vänd den sedan upp och ned med hjälp av en tallrik.

Servera med vaniljglass eller lösvispad grädde med Calvados.

4 kommentarer:

helena sa...

Mmmm... det lät gott :-)Och inte alltför svårt. Om än lite meck... :-)

Oskar sa...

Känns bra att du är igång igen. Min RSS-läsare har visat tomt för R&R på tok för länge!

Peter sa...

Testar din boeuf bourgignon och en bok till, städar nog något också - tid finns.

Ylva sa...

Flott och tack! 20 kg hjort i frysen hotar att dyka upp ofta här framöver.