måndag 30 mars 2009

Risotto med aubergine, tomat och pinjenötter

I lördags firade vi Earth Hour och åt en tyst middag med tända ljus och funderade över om vi inte borde äta middag på det sättet oftare. 20.29 var maten klar och vi kunde snabbt konstatera att den här risotton kanske var världens godaste och att den möra renentrecoten inte heller var så dum.

Risotton kan självfallet ätas som en ensamrätt utan kött eller fisk till och serveras då helst i en varm djup tallrik.

Risottto con melanzane, pomodori e pinoli 4-5 portioner

1 dl pinjenötter
1 liten aubergine
10 cocktailtomater eller 3 väl mogna plommontomater
2 msk olivolja
salt
0,5 liter varm grönsaksbuljong (pulver eller tärning eller kanske riktig hemgjord?!)
2 msk smör
4 schalottenlökar
2 krossade vitlöksklyftor
3 dl risottoris
0,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl riven parmesan eller västerbottenost
ett halvt knippe grovhackad persilja
ett halvt knippe grovhackad basilika



Plocka fram en sauteuse eller vid kastrull och ytterligare en kastrull samt ett durkslag. Torrosta pinjekärnorna i sauteusen tills de börjar olja sig, häll över i en kopp och ställ åt sidan

Tärna auberginen och lägg över den i durkslaget, salta och låt stå i 15 minuter.
Dela cocktailtomaterna eller kvarta plommontomaterna.
Skölj av auberginen och klappa den torr med en kökshandduk.
Hetta upp olivoljan i kastrull nummer två. Bryn auberginetätrningarna tills de är gyllene och lägg i tomater. Låt fräsa tillsammans tills tomaterna mjuknat.

Nu börjar "risottandet"
Skala och finhacka schalottenlökarna, skala och krossa vitlöksklyftorna med kniven. Smält smöret i sauteusen och fräs lök och vitlök i smöret.
Klicka i ytterligare smör om det behövs och stek riset på svag värme tills kornen börjar bli genomskinliga. Häll över vinet, rör om med en träslev och låt vinet koka in.
Häll i varm buljong, lite i taget och rör omsorgsfullt i pannan då och då.
Riset är klart när det har uppnått en mjukhet med svagt tuggmotstånd och buljongen är slut.

Nu är det dags att röra ned den rivna parmesanen, blanda ned tomaterna, auberginen och pinjenötterna, låt stå i en minut.

Sist men inte minst rörs de färska örterna ned och risotton är färdig att serveras.