söndag 22 mars 2009

Fondant au Chocolat

En riktig fransk chokladkaka har jag alltid trott att den ska vara precis som den här, krämig mastig och totalt lycksalighetsframkallande.

Kakan är enkel att göra och försök låta den stå någon dag för att samla sig och sina smaker, när jag väl smakat den här kan jag säga att det är en riktig utmaning.

Fondant au Chocolat 8 personer
200 g 70 procentig mörk choklad
1 msk starkt- eller espressokaffe
200 g smör
2,25 dl socker
5 ägg
1 rågad msk mjöl



Smörj och mjöla en springform.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ned kaffet.
Smält smöret i den smälta chokladen.
Rör ned sockret i den varma smör- och chokladblandningen.
Rör ned ett ägg i taget och avsluta med att blanda ned en rågad matsked mjöl.
Grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Kakan kommer att vara lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna helt innan du stjälper upp den på ett fat.
Servera med glass eller grädde - det är tillåtet att svimma av av lycka och proppmätthet efteråt.

Den här kakan går utmärkt att göra på glutenfritt mjöl, kom bara ihåg att det glutenfria mjölet tar färg snabbare än vanligt.

Inga kommentarer: