måndag 17 september 2007

Söndagsanka

Ankbröst kanske inte ingår i standardinköpen men kilopriset är rätt lågt och köttet är fast, gott och har smak i sig. God snabbmat en hungrig söndagseftermiddag kräver för 2 personer följande:



1 ankbröst

200 g tärnat bacon

2 mjöliga äpplen, tärnas

1 dl urkärnade kalamataoliver, hackade

1 knippe krispsallad

kanel

ev parmesan



Sätt ugnen på 225 grader

Skär fettsidan på ankbröstet i ett rutmönster. Hetta upp stekpannan på hög värme

Stek ankbröstet tills fettet fått fin färg och vänd sedan

Ankfettet smälter ut i pannan men ska ligga kvar

När köttet har fått fin stekyta på båda sidor lyfts det över på ett stekfat och sätts in i ugnen, låt köttet eftersteka i ca 15 minuter



Fräs det tärnade äpplet i ankfettet och när äppelbitarna börjar få färg tillsätt baconet

Under stekningen kärnas oliverna ur och hackas, lägg över dem i en skål och pudra över kanel

När baconet är knaprigt tas pannan från spisen och bacon/äppelblandningen blandas med oliverna och kanelen



Bryt upp salladen och sprid ut över ett uppläggningsfat eller på två tallrikar

Skiva ankbröstet i halvcentimetertjocka skivor och lägg upp på salladen

Lägg röran brevid



Servera!



eventuellt kan parmesan flagas över alltihop

Inga kommentarer: