tisdag 18 december 2007

Vintermiddag

Imorgon kväll är det äntligen dags att bjuda på lite ren. Det blir den klassiska kantarellrisotton, helstekt reninnanlår och en rödvinssås.

Renen bryns i panna och får eftersteka i ugnen tills innertemperaturen är 69 grader.

Rödvinssås 4 portioner
1 msk olivolja
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 matsked torkad rosmarin eller 1,5 kvist färsk
2,5 dl rött vin
4 dl vatten
2 msk socker
2 msk viltfond med kantarell (eller kalvfond eller annan viltfond)
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk maizena / glutenfritt mjöl
0,5 dl vatten




Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken
Hetta upp oljan i en panna
Stek schalottenlöken, vitlöken, sambal oelek och rosmain tillsammans tills löken blivit gyllenbrun
Blanda ned vatten, rött vin, fond, vinäger och socker
Koka upp och reducera vätskan till hälften
Sila vätskan genom en finmaskig sil
Blanda kallt vatten och maizena/glutenfritt mjöl och red av såsen

Servera med kött.
Rödvinssås gör sig även till kyckling eller till gös med skogssvamp och bacon.